Yerebatan Sarnıcı Müzesi giriş ücreti ne kadar? Sarnıca sıra beklemeden nasıl girilebilir? Sarnıcın tarihi, toplu taşıma ile nasıl ulaşılabilir vb. birçok konuya değineceğiz.
Yıllardır yerli ve yabancıların ilgi odağı olan Yerebatan Sarnıcı restorasyon sürecinin tamamlanmasıyla yeniden ziyarete açıldı.
Yerebatan Sarnıcı tarihi
Yerebatan İstanbul’un Fatih ilçesinde bulunmaktadır.
En önemli tarihi yapıtlarımızdan bir tanesi olan Yerebatan Sarnıcı (Basilica Cisterna) 526-527 yıllarında İstanbul’un su ihtiyacını karşılamak için kapalı su sarnıcı olarak inşa edilmiştir.
Sarnıcın, geçmişte üzerinde bulunduğu düşünüleni Basilika Stoa adlı anıtsal yapının ve bölgenin su ihtiyacını karşılamak için yapıldığı tahmin edilir. Yaklaşık 100.000 ton su depolama kapasitesine sahiptir.
Ayasofya ve Sultanahmet Camii yanında bulunan Yerebatan Sarnıcı Müzesi Soğukçeşme Sokağı’nda yer almaktadır.
Yerebatan Sarnıcı Müzesi, kapsamlı restorasyonuyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından koruma altına alınarak ziyarete açılmıştır. İBB iştirak şirketi olan Kültür A.Ş. tarafından işletilmektedir.
Yerebatan Sarnıcı Müzesi giriş ücreti
Yerebatan Sarnıcı, haftanın her günü (Cumartesi, Pazar dahil) 09.00 – 19.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.
Yerebatan Sarnıcı Müzesi bilet fiyatları aşağıdaki gibidir.
09.00-18.30 saatleri arasında ücretlendirme;
Yerli Ziyaretçi: 80 TL
Yabancı ziyaretçi: 450 TL
Öğrenci: 30 TL19.30-22.00 saatleri arasında ücretlendirme;
Yerli Ziyaretçi: 250 TL
Yabancı ziyaretçi: 1.000 TL
Öğrenci: 100 TL
-Müzenin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olmadığı için Müze Kart geçmez.
-Kredi kartı ve nakit TL geçerlidir. Döviz kabul edilmemektedir.
-Sarnıca giriş biletlerini Passo‘dan online satın alabilirsiniz.
Not: Yerebatan Sarnıcı’na sıra beklemeden girmek istiyorsanız Passo Mobil uygulamasından veya web siyesinden online bilet alarak, çok fazla yoğunluk yoksa sıra beklemeden sarnıcı gezebilirsiniz.
Yerebatan Sarnıcı’nda çeşitli sergiler ve etkinlikler de düzenlenmektedir. Yerebatan Sarnıcı’nın resmi web sitesini ziyaret ederek sergiler ve tarihleri hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Yerebatan Sarnıcı’na ulaşım
Müzeye toplu ulaşım araçlarıyla ulaşmak oldukça kolaydır. Kendi aracınızla gitmeyi düşünüyorsanız özellikle hafta sonları otoparklarda yer bulma sıkıntısı çekebilirsiniz. Bu nedenden dolayı İETT veya tramvay ile gitmenizi tavsiye ederiz.
Yerebatan Sarnıcı’nın yakınından geçen otobüs hatları: 30D, 66, BN1, EM2, 47E, 54E, HVİST-12.
Otobüslere alternatif olarak Metro İstanbul A.Ş. tarafından işletilen Beşiktaş- Bağcılar T1 Tramvay hattıyla sarnıcın önünden yani Sultanahmet durağından inebilirsiniz. Aynı zamanda Marmaray’ı da kullanarak gidebilirsiniz. Özellikle İstanbul Anadolu Yakası’nda ikamet eden kişiler Marmaray’da Üsküdar durağında indikten sonra vapur ile karşıya geçerek Beşiktaş ya da Kabataş’a inebilir. Ardından otobüs ya da tramvaya binerek Sultanahmet’te inebilir.
Yerebatan Sarnıcı Müzesi’ne ziyarete gelmişken Sultanahmet Camii, Ayasofya Camii ve Şerefiye Sarnıcı’nı ziyaret etmeyi ihmal etmeyin.
Şerefiye Sarnıcı, Yerebatan Müzesi’ne 5 dakika yürüme mesafesindedir.
Kaynak: Yerebatan Sarnıcı resmi web sitesi, Vikipedi