Malulen emeklilik şartları, malulen emekli maaşı ne kadar? 1800 ve 3600 günde emeklilik var mı? Malulen emekli nasıl olunur, şartları nelerdir, rapor nasıl alınır, ne kadar maaş alınır? Malulen emelilik maaşı 2023 yılında ne kadar olacak?
Malulen emeklilik, Sigortalı çalışan bireylerin fiziksel rahatsızlıkları nedeniyle veya tedavisi olmayan hastalıklar sebebiyle çalışamamaları nedeniyle uygulanan bir emeklilik sistemidir.
Meslek hastalığı, iş kazası veya tedavisi mümkün olmayan hastalık sonucu çalışma gücünün %60’ını yitirmiş çalışanlar malulen emekliliğe hak kazanmış olur. Çalışma gücünün yüzde altmışını kaybeden işçi malul olduğuna dair rapor alması durumunda emekliliğe hak kazanıyor.
En az 10 yıldan beri sigortalı olup, toplam olarak 1800 gün veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olan sigortalılar için ise sigortalılık süresi aranmaksızın 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödenmiş olması gerekiyor. Bu şartları yerine getirenlere malullük aylığı bağlanmaktadır.
Malulen emekli maaşı, normal emekli maaşından daha düşüktür.
Malulen emeklilik maaşı 2022
Son yapılan zamlarla birlikte net maaş oranları aşağıdaki gibidir.
SSK’lı çalışan için en düşük malulen emekli aylığı 3500 TL’dir.
BAĞ-KUR’lu çalışan için en düşük malulen emekli aylığı 3500 TL’dir.
Emekli Sandığı en düşük malulen emekli aylığı 4000 TL’dir.
Malulen emeklilik maaşı 2023
2023 malulen emeklilik maaşı açıklandığı zaman konu güncellenecektir.
Malulen emeklilik raporu nasıl alınır?
SGK’dan aldığınız sevk yazısı ile Sağlık Bakanlığı’na bağlı eğitim ve araştırma hastaneleri veya üniversite hastanelerine malulen emeklilik raporu almak için başvuru yapmanız gerekmektedir. Başvuru yaptığınız hastane özel hastane olmamalıdır. Özel hastanelerden alınan raporlar geçersiz sayılır.
Hastaneden alacağınız kurul raporu ile bağlı bulunduğunuz SGK il müdürlüğüne başvuru yapılacak ve başvurunuz SGK sağlık kurulu tarafından değerlendirilerek karara bağlanacaktır.
Malulen emeklilik başvurusu nereye yapılıyor?
Malulen emeklilik başvurusunu ikamet ettiğiniz ilçedeki bağlı olduğunuz SGK il veya merkez müdürlüğüne yapmanız gerekmektedir.
Yüzde 40 malulen emeklilik şartları nelerdir?
1 Ekim 2008 sonrasında sigortalı olan engelliler, sağlık kurulu raporunun %40’dan fazla olması halinde ve diğer şartların da mevcut olması halinde engelli emeklisi olabilirler. Engelli emekliliği malulen emeklilikten farklı olsa da genellikle birbirleriyle karıştırılmaktadır. Yüzde 40 malulen emeklilik şartları şunlardır:
- %40 ile %49 arasında engelli olanlar 18 yıllık sigortalılık süresiyle birlikte minimum 4.100 gün şartını yerine getirirlerse engelli emeklisi olabilirler.
- %50 ile %59 arasında engelleri olan sigortalılar ise 16 yıllık sigortalılık süresi ve en az 3.700 gün şartını yerine getirdikleri vakit engelli emeklisi olmaya hak kazanırlar.
3600 gün malulen emeklilik maaşı şartları nedir?
- 1 Ekim 2008’den önce işe giren ve maluliyet oranı %80’den yüksek olanlar, 15 yıl ve 3600 gün prim süresini tamamladıkları takdirde malulen emeklilik şartlarını taşıdıkları kabul edilmektedir.
- 1800 gün emeklilik maaşı şartları nelerdir?
- 1800 gün primi olan işçi en az 10 yıldır çalışıyor ise ve % 60’dan fazla maluliyete sahip olmak kaydıyla emekli olabilir. Kanuna göre, çalışanın en az 1800 günlük bir prim ödemesi gerekse de malul kişi, başka birisinin sürekli bakımına ihtiyaç duyuyorsa 1800 günlük prim ödemesine gerek olmaksızın malullük aylığı alabilecektir.
Maluliyet oranı artarsa ne yapmalıyım?
Maluliyet oranının artması, yeni bir olgu olarak kabul edilir. Maluliyet oranındaki bu artış için tekrar SGK’ya başvurulabilir ya da yeni bir dava açılabilir. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 2008/245 E. ve 12.03.2008 tarihli kararında “iş göremezlik oranında her artış yeni bir dava konusunu oluşturur” ifadesi ile buna işaret etmiştir.
Malulen emeklilik hastalıkları
Malulen emekli aylığı alabilmeniz için SGK tarafından belirlenen hastalıkların listesi aşağıdaki gibidir.
- Nörolojik
- Psikiyatrik
- Göz
- Boğaz
- Onkolojik
- Hematolojik
- Travmatolojik
- Romatolojik
- Gastroenterolojik
- Dermatolojik hastalıklar
- Kalp-damar hastalıkları
- Göğüs hastalıkları
- Enfeksiyon hastalıkları
- Kanser
- Beyin tümörü
- Multiple Skleroz (MS)
- Şizofreni
- Görme azlığı
- Parkinson
- Demans
- Epilepsi
- Anemi
- Behçet hastalığı
- Şeker hastalığı
- Karaciğer hastalıkları
- Akciğer nakli
- Tüberküloz
- AIDS
- Böbrek nakli
- Solunum sistemi hastalıkları
- Denge bozuklukları
Daha detaylı bilgi için bağlı bulunduğunuz SGK il müdürlüğüne giderek bilgi alabilirsiniz. Sorularınızı yorum olarak yazabilirsiniz, mutlaka dönüş yapılacaktır.
İlginizi çekebilir: En ucuz kasko nasıl yapılır?