Yolculuk İshali

Yolculuk ishali veya seyahat ishali, her yıl dünya çapında yaklaşık 10 milyon insanı etkileyen ciddi bir sağlık sorunudur. Yolculardaki ishalin% 80 kadarı bakterilerden kaynaklanır. En önemli nedensel ajanlar ETEC, Campylobacter ve Salmonella’dır.

İyi el hijyeni ve şüpheli gıdalardan mümkün olduğunca uzak durmak en önemli koruyucu önlemlerdir. Hidrasyon ve dinlenme tedavinin temelidir. İshalin semptomları şiddetliyse ve altta yatan durumları nedeniyle komplikasyonlara normalden daha fazla duyarlı olan hastalarda antimikrobiyal tedavi gereklidir.

Yolculuk İshali

Seyahat İshaline Neden Olan Bakteri Ve Virüsler

Bakteriler: E. coli (ETEC, yani enterotoksijenik E. coli); diğer E. coli Suşlar da ayrıca mümkündür: EAEC (enteroagregatif E. coli ), EHEC (enterohemorajik E. coli) ve EIEC (enteroinvasif E. coli)   S. paratyphi,Campylobacter, Salmonella typhi, Clostridium difficileAntimikrobik tedavi gören hastalarda. Nadiren: Shigella,Vibrio cholerae (seyahat eden kişlerde çoğunlukla sadece hafif şiddette), Aeromonas

Virüsler: Rotavirus,  Cryptosporidium, Amip (E. histolytica), Norovirus, Parazitler, Giardia lamblia

Yolculu İshali Belirtileri

Yolcu ishali genellikle aniden başlar. Hastalık genel olarak dışkı miktarında artış ve artan dışkı sıklığıyla ortaya çıkar. Dışkı dokusu değişiklikleri yaygındır. Genellikle her gün 4-5 bağırsak hareketi gerçekleşir. Diğer semptomlar arasında mide bulantısı, kusma, ishal, karın krampları, gaz, ateş, anksiyete ve kendini iyi hissetmeme yer alır. Vakaların çoğu hafiftir ve tedavi olmaksızın 1-2 gün içinde düzelir. Yolcu ishali nadiren yaşamı tehdit eder. Doğal bir süreçte vakaların% 90’ı 1 hafta içinde ve% 98’i 1 ay içinde iyileşir.

Seyahat ishali Tanısı ve Teşhis

Dışkı kültürü. Campylobacter, Yersinia, Salmonella ve Shigella bilinmelidir. ETEC’i tespit etmek için rutin bir teşhis yöntemi yoktur. Antimikrobiyallerle tedavi edilen hastalar için: C. difficile kültürü ve sitotoksin testi. Şüpheli parazit enfeksiyonu durumunda parazitlerin kalitatif analizi. Testin güvenilirliğini artırmak için 1-3 günlük aralıklarla birkaç numune alınmalıdır. Aynı örneklerden Cryptosporidium tanımlaması da gerekli olabilir. Şiddetli semptomları olan hastalarda, başlangıçtaki kan görünümü ve CRP seviyeleri belirlenmelidir.

Seyahat ishali

Yolculu İshali Tedavi

Yolcu ishali genellikle kendi kendini sınırlar ve özel bir tedavi olmaksızın geçer. Bununla birlikte, oral hidrasyon, sıvı ve elektrolit kaybını telafi etmek için faydalıdır. Yetişkinlerin düzenli olarak temiz sıvı tüketmeleri önerilir. Antimikrobiyal tedavi, 8 saat içinde 3 veya daha fazla dışkı atan hastalara ve özellikle mide bulantısı, kusma, karın krampları, ateş veya dışkıda kan gibi semptomları olan hastalara faydalı olabilir. Antibiyotikler genellikle 3-5 gün kullanılır. Tedaviye rağmen ishal devam ederse hasta doktor tarafından tekrar değerlendirilerek parazit istilası olasılığı için tedaviye başlanır. Hastalar kesinlikle bol sıvı içmelidir. Sıvı uygulaması özellikle kronik hastalıkları olan kişilerde, yaşlılarda ve küçük çocuklarda önemlidir. İshal başlar başlamaz sıvı alımınızı artırın. İshal birkaç günden fazla sürerse, oral rehidrasyon sistemi (ORS) alın ve normal şekilde yemeye devam edin.

Yolculuk İshali Önleyiciler

Yolcular, maddeler halinde yazdığımız önleyici tedbirleri uygulayarak yolcu ishal riskini azaltabilirler:

  • Ellerinizi daima sabun ve suyla yıkayın veya tuvaleti kullandıktan sonra ve yemekten önce alkol bazlı dezenfektanlar kullanın.
  • Hijyenik olmayan yerlerde ve seyyar satıcılarda satın alınan içecek ve yiyeceklerin tüketiminden kaçınmak.
  • Çiğ veya az pişmiş et ve deniz ürünlerinden kaçınmak.
  • Temiz suda yıkayıp soyduktan sonra çiğ meyveler (portakal, muz ve avokado gibi) ve sebzeleri yemek.
  • Açılmış yemekleri yemekten kaçının, taze, iyi pişmiş ve sıcak yemekleri tercih edin.
  • Beyaz et, krema, mayonez gibi çabuk bozulan yiyecekler ve hoş olmayan kokulu ve renkli yiyecekler tüketmekten kaçının.
  • Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünlerini kullanmayınız.
  • Su güvenli değilse, yiyecekleri yıkarken, yemek hazırlarken, dişlerinizi fırçalarken kapalı olan şişelenmiş suyu kaynatın veya seçin.

YouTube video

Not: Video NPİSTANBUL Hastanesi youtube kanalı tarafından hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Süt Zehirlenmesi Belirtileri ve Nedenleri?

Yorum yapın